Årsoversikt

søndag 12. juni 2022

Uke 23 2022 - Happy Pride!


Illustrasjon: Maia 

Happy Pride!


Denne uken var det logisk for meg, og for mine "medforfattere" at bloggen burde og måtte handle om Pride. Mest av alt fordi våre tre barn brukte lørdag denne uka til å delta i Pride-parade i Bergen, litt fordi vi er midt i årets "Pride-måned", kanskje litt fordi det i år er 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge, men også fordi vi ønsker å markere Pride i bloggen vår. Tenk, en feiring av kjærlighet, inkludering og mangfold. Det er det jammen verdt å bruke litt tid på, også i bloggen vår.

Nå er det sikkert noen som mener at jeg bryter litt med prinsippet mitt om at bloggen skal inneholde "lite" politikk, men det er jeg ikke enig i. For meg dreier ikke Pride seg om politikk, tvert imot, det dreier seg om fest og feiring - alt politikk ikke er - glede over at en kan være stolt av å være seg selv, hva enn det innebærer, glede over retten til å elske seg selv for den en er. Og glede over at vi bor i et land der det heldigvis er et stykke mellom alle dem som mener de har rett til å bestemme hvordan andre skal leve livet sitt. Hipp hurra for det!

Så da Maia planla at hun ville dra til Bergen for å gå i Pride-parade dagen etter at hun kom hjem på sommerferie, var Amanda ikke sen om å gi beskjed om at det ville hun også. Og etter noen dager, så kom også Rune, og spurte om ikke han også kunne få lov til å være med søstrene og delta i Pride-paraden, som stolt "ally". Han hadde til og med kjøpt seg regnbue-hatt til anledningen. Så klart de fikk lov til det, selv om det er litt skummelt å sende barna av sted til et så stort arrangement, så føltes det riktig for oss. (Selv om Amanda var litt misfornøyd med at Rune fikk være med, når det tross alt også var hennes første Pride, men det har hun jo pandemien å takke for.)

Da lørdag morgen kom, dro de altså av sted med båten, alle tre, med regnbuehatt, regnbueflagg og andre flagg, klare for parade. Amanda sydde seg til og med ny topp som hun hadde på seg, i regnbuestoff. Vel fremme i Bergen fant de frem til "skeiv ungdom", som de gikk sammen med i paraden, og de koste seg skikkelig, alle tre, både i paraden, og etterpå, med drag-show og liv og røre på scenen, sammen med gode venner og hverandre.

Ja, det var godt å se at mine tre barn for en dag kunne sette pris også på hverandres mangfold, og være inkluderende og kjærlige overfor hverandre. Det er ikke alle dager de er i såpass harmoni. Og det er jo noe av det som er så fint og så bra med Pride. Det er plass til alle, alle blir inkludert, ingen blir stengt ute eller gjort narr av for hvem de er. Hurra for det. Hurra for mangfoldet. Hurra for kjærligheten. Happy Pride!

 6. juni- 2022 - mandag

Foto: meg selv og Trond

Tenk å starte uka med forlenget helg, så deilig med inneklemte fridager!
Dagen bød til og med på nydelig vær og sommerstemning på terrassen.
Vi henta pizza på Gulen Pizzeria til middag, deilig!
Jeg leste mye, og rydda lite. En fin dag, altså.

Stikkord for dagen: andre pinsedag

 7. juni - 2022 - tirsdag

Foto: meg selv og Trond

En ny deilig dag med sommerferiefølelse, selv om jeg var på jobb.
Trond hadde fri, og var hjemme, og mekka grillmat til middag.
Vi manglet bord, så da ble det et provisorisk et.
Amanda sølte smør på Trond, det kom et insekt.

Stikkord for dagen: grilldebut

 8. juni - 2022 - onsdag

Foto: Trond og meg selv

Onsdag var for min del preget av at jeg skulle på nattevakt på legevakten. 
Trond stilte på dugnad for ungdomslaget og klipte gress.
Jeg prøvde å sove, men telefonen ringte og vekte meg innimellom.
Etter middag og litt tid med barna dro jeg til Knarvik. 

Stikkord for dagen: gressklippedugnad

9. juni- 2022 - torsdag

Foto: meg selv og Trond

Jeg dro hjem og sov etter nattevakt, mens Trond dro til Bergen.
Der var han med og henta et flyttelass med møbler for gode venner.
På kulturskolekonsert klarte jeg å skade hamstringsmuskelen.
Rune fikk vist seg fram på piano og tuba og fikk diplom.

Stikkord for dagen: skadeuhell

 10. juni- 2022 - fredag

Foto: meg selv og Trond

Ute av stand til å sitte og gå ble det hjemmekontor på meg.
Vi flagga for ACE Pride, og så dro Trond til Balestrand, 
for å hente Maia og hennes flyttelass etter første år på Sygna.
Jeg holdt meg til rullator og trøstemedisin og Snøballkos.

Stikkord for dagen: hjemkomst

11. juni - 2022 - lørdag

Foto: Maia, Trond og meg selv

Barna tok båten til Bergen, og så kjørte vi etter for å hente dem.
Jeg klarte kun å ligge-sitte i bilen sammen med Snøball, kjedelig bytur. 
Kompresjonsbandasje hjalp på smertene, men den forskjøv seg hele veien.
Barna havna på tv i sendingene fra Pride. Det var stas!

Stikkord for dagen: Pride

 12. juni - 2022 - søndag

Foto: Maia, meg selv og Trond

Søndag var satt av til forsinka bursdagsfeiring for Maia.
Frokost og gaver på senga hører med, gavene falt i smak.
Middag fikk bursdagsbarnet selvsagt bestemme. 
Flaggstang-redning måtte til, siden flaggstanga hadde blitt "tatt av vinden".

Stikkord for dagen: bursdagsfeiring

Ukens anbefaling - Uke 23


Posca-penner

Foto: Maia

Disse er det strengt tatt Maia som anbefaler. 
Hun ønsket seg slike til fødselsdagen, så da ble det en av gavene hun fikk fra oss. Hun ble veldig glad, og er veldig fornøyd. 
Dette er "malepenner", som har gode farger, er gode å holde i, og er lette å bruke, fungere på mange overflater. Generelt veldig gode. Anbefales!

Ukens videoklipp fra vår verden - Uke 23


- videotittel - 


Video: Amanda

Maien på Sygna - Uke 23


Siste innlegg før sommerferie

Heisann hoppsann!

Denne uka var min siste på Sygna før sommerferien! Heldigvis skal jeg komme tilbake neste skoleår, men det var fortsatt ganske sårt å dra fra skolen.

Jeg har hatt oppturer og nedturer her, men i generelt så har dette skoleåret vært det besteskole året jeg har hatt på lenge. Jeg har en fantastisk klasse jeg er kjempe glad i, flotte lærere som er både flinke på å lære og hyggelige å snakke med og jeg har tilbrakt nesten hver dag omringet av venner og en helt nydelig utsikt.

Første dagen på Sygna var jeg kjempe nervøs. Jeg var på en helt ny skole hvor jeg kjente veldig få. Den samme dagen ble jeg med en gnag venner med flere som jeg har forblitt nærme venner med helt fram til nå og vi kommer til å fortsette å være venner!

I løpet av dette skole året så har jeg dratt på turer i Sogndal og Høyanger, gått på fjelltur opp til 972 m.o.h og overnattet der, fått meg masse venner for livet, lært masse, lekt mange leker, lært meg å hvordan å vaske bad, sittet oppe lenge og sett på film eller serie med bestevennen min, lagd videoer, flere ganger ledd så jeg gråt, tegnet masse, fått masse klemmer, vært på måneskinnstur, vært på flere raver, vært oppe til kl. 3 med vennene mine, feira 17-årsdagen min, lagd en Snøhufsa og har hatt et helt fantastisk første år på videregående med et snitt høyere enn det jeg hadde i 10.klasse.

Den siste uka var det ikke mye skole, men heller vasking og rydding av rommet mitt og av selve skolen. Etter skolen var jeg med vennene mine hver dag og vi gjorde massevis. Vi var nede i holmen og bada i havet, lagde og spiste pizza i lag, fiska opp fisker og mye annet.

Siste dagen hadde vi årets fest hver det var masse latter og god mat. Midt i festen var det noe som de kalte "årets konkurranse" hvor første, andre og tredje klasse skulle konkurrere mor hverandre. Alle måtte sende opp to fra trinnet sitt og når ingen andre reiste seg for første klasse så bestemte jeg og en av vennene mine oss for å bare gjøre det.

Konkurransen var å først blåse opp en drue med munnen og fange den i munnen igjen etter på. Jeg klarte det ikke på en stund, men så fikk jeg den opp 2 centimeter over munnen min og fanget den igjen og de telte det! Det neste var at den ene skulle surre den andre inn i toalettpapir. Jeg og vennen min planla for dette på forhand og hen surret med inn men jeg snurret rundt og rundt. Vi ble fort ferdige med den og det var på tide å gjøre den siste oppgaven var å ta tre små kuler, gå vekk en viss avstand og kaste de oppi en kjegle som den andre personen hadde. Svimmelt gikk jeg bort og plukket opp tre baller og stilte meg opp der jeg skulle stå. Jeg kastet den første og den ladet oppi kjegla på første kast. Det var jubel i salen. Jeg kastet den andre og den kom også oppi på første kast. Jubelen i salen ble høgere. Jeg kastet den siste ballen, som vi kom til å vinne med vis den traff oppi, OG DET GJORDE DEN! Alle i første klasse ropet og jubla og reiste seg fordi vi hadde vunnet hele konkurransen for første klasse!

Litt etter på fikk vi en premie som var en stor flaske med Premium Balholm, som jeg og vennene mine prøvde etter på. Dessverre måtte jeg dra ganske rett etter festen. Etter jeg hadde klemt alle vennene mine og pakket inn i bilen vinket jeg ut vinduet og ropte "hade!" til alle sammen.

Tusen takk for et helt fantastisk år på Sygna og takk for alle dere som har lest om det her!  "Maien på Sygna" kommer til å ta en pause fram til jeg går på Sygna igjen, så det er bare å glede seg til skolestart! Jeg gleder meg veldig til å komme tilbake etter ferien :)

God sommer! <3

👇

Åse sitt hjørne 

Vekas tema er altså Pride. I quizzen har jeg utvidet tema til også å omfatte Stolthet. Det er 4 spørsmål og 8 bokstaver. (Og denne veka har eg kontroll telt flere ganger.) I oppgave 1 skal vi frem til initialer til en "aktuell" person. I oppgave 2 skal vi frem til første bokstav i en by og første bokstav i fylket det ligger i. I oppgave 3 skal vi frem til en aktuell "institusjon". Og i oppgave 4 skal vi frem til initialer til artist, og første bokstav i tittelen på hans nyeste album, som også har en sang med samme tittel. Løsningsordet er et adjektiv som beskriver noe som er feil vei, men også noe som er forskjellig fra det vanlige eller naturlige. Det er også navnet på et land i en kjent barnesang. Altså noe som er vrangt.

Oppgave 1. Her skal vi frem til en aktuell og omdiskutert person, som også passer inn i Pride-temaet. Er vel grunn til å gratulere. (Første bokstav i for- og etter- navn.)


Oppgave 2. Selv om denne byen ikke skal ha Pride-parade før 27. August, tar vi den med her, fordi andre nyheter har gjort den aktuell. Altså hvilken by i hvilket fylke?


Oppgave 3.
Hvilken kultur institusjon snakker vi om her? (Et sted som burde bety stolthet for alle norske.)

Omstridt og dyrt men også en skatt.
Brudeferd og Rondenatt.
Karin Hindsbo er direktør,
Der Vestbanestasjonen var før.
400 000 verk kan du se,
Nordens største, blir du med?
Dronningen klippet båndet så bra,
Statsministerens skitupp skal de også ha.
Med kunst og design, kjoler og rein.
Og skeivt kulturår, så sola skein.

Oppgave 4.
Vekas artist er kanskje et overraskende valg i forhold til tema. Men han har også gjort seg bemerket ved å gå hardt ut mot homo-nekt i kirken. Han kaller det bullshit. Hva er navnet til artisten, og hva er navnet på hans foreløpig siste plate, som også har en sang med samme navn?


Send svar på Messenger eller på aasesitthjorne@outlook.com innen søndag 26/6 kl.24.00.

Vekas premie: Regnbue bucket hatt, heklet i diverse garnrester. (Bomullsgarn). Eget design, men med litt hjelp fra forskjellige mønster på Pinterest.


Fasit på quiz uke 21.

1. Alexander Kristoff
2. Benedict Cumberbatch. Doctor Strange.
3. Nærbø, Rogaland.
4. Aerosmith.
Løsningsord: SNACKBAR

Vinner av premie: Amanda Wesenlund Hjønnevåg.

Mitt håndarbeidsprosjekt

Min Fair Isle vest, med mønster utgangspunkt på Drops Design. (Audrey vest). 


Fair Isle er det engelske navnet på det vi i Norge trolig ville kalle Shetlandsstrikking. Typisk for strikkestilen er mønster i to farger av gangen. Denne begynte jeg på i høst, men så gikk jeg tom for tråd, med bare ermekantene igjen. Endelig etter å ha lett på diverse Europris-butikker, fant jeg endelig et nøste i Kristiansand. Slik at jeg fikk gjort den ferdig. Strikka i flere forskjellige typer garn, blant annet fra Europris, Viking garn og Rema 1000.

👇

Trond på tampen 


Stolthet, et ord to definisjoner.

1.stolthet

Hovmod (på latin superbia) er overdreven stolthet og selvhevdelse med ringeakt for andre. Det motsatte er ydmykhet. Hovmod regnes som en av de sju dødssyndene i katolsk teologi.

Kilde: no.wikipedia.org

2.stolthet

Egenskapen å være stolt. | Resultatet av å være stolt. | Ting eller person man er stolt av.

Kilde: no.wiktionary.org

Akkurat hvilken definisjon en vil bruke er opp til en selv. Jeg for egen del velger definisjon nummer 2. 

Begrunnelsen min er at om jeg bruker den første, så vil jeg tro at jeg også kan settes i den samme kategorien for å dømme andre at de er/har stolthet. Jeg vil heller ta det positive i definisjon nummer to. 

Om en gjør sitt beste, er seg selv og ikke skader andre. Ja, da må en i mine øyne få lov til å være stolt. 

Jeg blir i hvert fall stolt når mine barn er slik. Enkelte vil nok vise meg en vinkende pekefinger og si at jeg ikke må vise stolthet overfor mine barn. Disse velger jeg å se bort ifra. Disse dømmende "mørkemenn". Som jeg har skrevet før, så elsker jeg enhver anledning som kan feires. Til dem som hadde anledning til å gå i parade vil jeg bare si stå på og feir mangfoldet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar