Årsoversikt

søndag 26. mars 2023

Et smart(ere) hjem (Uke 12 2023)

 


 Smarte dingser er gøy

Da vi for sånn omtrent 2 år siden satt og planla detaljene rundt det elektriske i det nye huset vårt, så snakket vi litt med elektriker om å gjøre huset til et "smarthus", siden vi tross alt skulle bygge hus i 2021, og vi begge drømte litt om et smart hjem. Vi fikk til og med et prisoverslag, men siden det kostet litt, så landet vi på at det fikk vente, særlig siden det å gjøre huset til et smarthus var fullt mulig å gjøre i etterkant. Så det ble et ikke så smart hjem som vi hadde tenkt, sånn i utgangspunktet.

Nå tok det jo, som mange sikkert vet, en del måneder før vi en gang fikk lagt inn fiber og internett i huset, så sånn sett så hadde vi gjerne irritert oss ekstra om vi hadde sittet her med et smart hjem som vi ikke fikk utnytte fordi vi ikke hadde nett. Men til slutt fikk vi jo inn fiber og nett i hus, heldigvis.

Det tok ikke så mange dagene fra fiberen var i drift før jeg bestilte "mesh" til huset, for å få god dekning med wifi i hele huset. Siden vi allerede hadde flere Google home høyttalere, så landet vi (eller strengt tatt jeg) på Google Mesh, som også har innebygd høyttaler-funksjon på to av wifi-punktene. Det er jo et skritt i retning "smarthus" når en har 6 sånne rundt omkring i huset.

Siden fjernsynsapparatene våre har blitt litt utdatert (altså mer enn 2 år gamle, som er omtrent så lenge blant annet TV2 Sumo gir støtte til smart-tv-er), så har vi i løpet av høsten også kjøpt flere Google Chromecast med Google TV. Da ble huset litt smartere, nok en gang. Og tv som kan kontrolleres med stemmen, det er jo nesten som i "Tilbake til Fremtiden"!

Men, i alle fall. Da vi kjøpte inn lamper til huset, noe som vi ikke hadde tenkt på før rett før vi skulle flytte inn, så var det greit å ty til Ikea, for jammen skal det mange taklamper til når en skal ha lys i et helt hus. Under overskapene på kjøkkenet, for eksempel, og på soverommene, der ble det Ikealamper. Og siden vi nå var på Ikea, da, så kjøpte vi lyspærer til ungene som kunne skifte farge og lysstyrke. 

Vel, i løpet av fjoråret så fant jeg ut at disse lyspærene, og lyset under kjøkkenskapene, kunne kobles til en "hub". Den kjøpte jeg en gang i vinter, siden den var på lager, og så glemte jeg litt at jeg hadde kjøpt den. Men denne uka dukket den opp på kjøkkenet, og så fant jeg ut at jeg måtte teste om den virka. Og det gjorde den, så nå kan vi styre lysene på soverommene og under kjøkkenskapene med mobilen, og med stemmen. Det er overraskende morsomt. 

Resultatet er at vi nå selvsagt drømmer om å bytte ut lyspærer og lamper rundt omkring, slik at alt av lys kan være "smart". Men det kommer nok til å måtte bli litt etter litt, for det koster litt når en har sånn omtrent 100 lyspærer eller lamper rundt i huset som da må skiftes ut. Men en dag, en gang i fremtiden, antagelig når vi begge har blitt pensjonister, da.... er vel helt sikkert hele systemet blitt avleggs, og ungene kommer med noe som er mye bedre, og som vi helt sikkert ikke får til å forstå. 

Men enn så lenge så kan vi i alle fall glede oss litt over at vi har laget oss et litt smartere hjem.

💙

Mandag 20. mars 2023


Maia starta uka med en dag med hjemmeskole, og i gym skulle hun øve yoga. Det ville Snøball og.

Tirsdag 21. mars 2023


Det er viktig å få i seg godt med drikke i løpet av dagen. Variasjon er ikke til å kimse av.

Onsdag 22. mars 2023


Jeg syntes været var trist på onsdag. Men det skulle jo bli verre, da.

Torsdag 23. mars 2023


Det går helt fint å sette seg inn i et nytt journalsystem. Det gjør sikkert det.

Fredag 24. mars 2023


Fredag dro Rune til Bergen for en weekend i Arna, mens Maia kom hjem for helga.

Lørdag 25. mars 2023


Maia feira Samuel sin 18årsdag, så Amanda og jeg var alene og koste oss med crispy chicken.

Søndag 26. mars 2023


Mammas fødselsdag, hun ville blitt 76 år. Denne påskekyllingen passet hos oss.

💙

På nattbordet akkurat nå: bokmerke fra Åse


Dette flotte bokmerket fikk jeg som premie fra Åse en gang i fjor. Det var et sett med tre, så da fikk Maia, Amanda og jeg hvert vårt bokmerke. Det fungerer utmerket til å vise meg hvor langt jeg er kommet i boken jeg fortsatt holder på med: "Herfra til Hektene". 

Åse har det siste året virkelig tatt på seg rollen som familiens hekle- og strikkemaskin, det kommer nye bilder hver uke av kreasjoner hun har laget, så flink hun er! 

👍👍👍👍👍👍

💙
 
På tv-skjermen denne uka: The Book of Boba Fett

Denne ser vi på, alle fem, og gleder oss til å se ferdig nå i påsken når alle er hjemme.


Vi hadde egentlig tenkt å se sesong 3 av The Mandalorian, men Rune påpekte at han hadde funnet ut at vi burde se denne serien først, så da ble det "The Book of Boba Fett" først, da. Og han hadde rett, det er mye Mandalorian i denne serien, så vi trengte å se denne først.

Jeg tror alle fem liker serien veldig godt, vi gleder oss i alle fall til hver episode, og det blir fort 2-3 episoder i strekk når vi først begynner å se. 

👍👍👍👍👍

💙

På spill-fronten denne uka: Kryptert


Dette spillet har vi i en pocket-versjon, som også er en familieversjon. Det er gøy, selv om vi vel egentlig aldri har "spilt" det skikkelig, men heller tatt opp kort og forsøkt å lese dem uten å samle poeng eller være på lag.

Amanda mener at det er vanskelig, fordi det ikke passer helt med "vår" dialekt, og at en derfor må lese kortene med en annen dialekt. Men det er veldig morsomt og en dag skal vi nok spille det sånn på ordentlig også.

👍👍👍👍👍

💙

På test-bordet denne uka: Melkesjokolade med riskrisp


Denne varianten av melkesjokolade er ny av våren, med smak av riskrisp. 

Denne smakte godt og forsvant fort, smeltet på tunga, og ga litt krønsj i tillegg. Amanda fikk bare smake en liten bit, men sier hun likte den godt, hun også. Alltid spennende med nye smaker på sjokolade, og denne var de heldig med.

👍👍👍👍👍

💙

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar